Wil je weten wat deze verandering inhoudt? Lees dan snel verder!
Google Analytics 4 (GA4) is de opvolger van Universal Analytics (UA). Deze tool wordt gebruikt om de resultaten van je website en (online) marketinginspanningen te meten en analyseren. Zo weet je dankzij Google Analytics onder andere:
Al deze zaken hebben invloed op de performance van je website.
Heb je een webshop? Dan kom je via Google Analytics bijvoorbeeld ook te weten hoe vaak een product wordt verkocht en welke opbrengst een kanaal heeft.
Als je dus voor 1 juli 2023 niet overschakelt naar GA4, heb je geen zicht meer op deze informatie.
Er zijn heel wat verschillen tussen UA En GA4. Hieronder sommen we de 4 belangrijkste op.
(1) Google Analytics 4 is event-driven
In GA4 wordt alles gemeten op basis van gebeurtenissen. Zelfs pageviews worden geregistreerd als een event, hetzelfde geldt voor scrolls op een pagina.
(2) App- en webdata worden samen gemeten
In tegenstelling tot bij UA kan je met GA4 app- en webdata in één property meten en analyseren. Bij UA moest je daarvoor data uit Firebase en Universal Analytics combineren.
(3) De bouncerate is verdwenen
Universal Analytics gebruikers focussen zich vaak op het bouncepercentage. Dit percentage toont hoeveel procent van je bezoekers je website verlaten zonder enige interactie. Dus zonder door te klikken naar een andere pagina of zonder een conversie uit te voeren.
Google Analytics 4 ziet het iets positiever. Daar wordt gemeten hoeveel bezoekers betrokken waren tijdens hun websitebezoek. In GA4 wordt gesproken van een engaged user als aan één van onderstaande voorwaarden werd voldaan.
(4) Cross-device tracking
Bezoekers komen via verschillende apparaten en browsers op je website terecht. GA4 bundelt de gegevens van dezelfde gebruikers in één gebruikerstraject en is dus platformoverschrijdend. Dit doet GA4 op basis van apparaat-ID's en Google accounts. Het is ook mogelijk om ingelogde gebruikers in één traject toe te voegen, maar dit vraagt extra configuratie.
Hiervoor haalden we enkele verschillen aan tussen Universal Analytics en Google Analytics 4. Deze verschillen zijn ook voordelen, maar we vullen het lijstje graag nog wat aan.
(1) Machine learning
Dankzij artificiële intelligentie kan GA4 voorspellingen doen. Zo kan er bijvoorbeeld een doelgroep gemaakt worden van gebruikers die geneigd zijn om binnen de 7 dagen na hun bezoek te converteren. Handig dus voor wie bezoekers graag achtervolgt met advertenties :). Het nadeel? Dit kan enkel bij websites die voldoende bezoekers hebben.
(2) Geavanceerde analysemogelijkheden
Naast de standaardrapporten checken kan je nu zelf ook rapporten samenstellen op basis van segmenten, dimensies en statistieken. Deze worden ook wel analytics reports genoemd.
(3) Automatische gebeurtenistracking
Veelvoorkomende gebeurtenissen worden automatisch getracked. Denk maar aan pageviews, scrolls, uitgaande klikken, ingevulde formulieren, zoekopdrachten en YouTube-videobetrokkenheid.
Als je deze blog hebt gelezen is het vast en zeker duidelijk dat het belangrijk is om zo snel mogelijk te starten met Google Analytics 4. Zeker als je graag historische data wil kunnen checken in de vernieuwde tool.
Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Dan kan je beroep doen op onze service via Bram Vankeirsbilck, onze GA4-expert. Hij helpt je met veel plezier verder! Neem gerust contact op via bram@onnest.be.
Graag onze nieuwsbrief af en toe in de digitale brievenbus?
Luister naar onze podcast:
De Toekomst Jeukt
Volg ons op sociale media
Onnest
Minister Liebaertlaan 53 B1.1
8500 Kortrijk
Gratis parking is voorzien.
Ons vlot bereiken?
Bekijk routebeschrijving
Onnest is geregistreerd dienstverlener voor KMO-portefeuille. Hiermee subsidieer je ons adviestraject voor 20 of 30%.
Onze websites en de websites van onze klanten worden gehost op datacenters die draaien op hernieuwbare energie.
Welkom op onze nieuwe website.
Samen vormen we vanaf heden één sterk team.
Veel surfplezier!